Svátek má: Simona

Regiony

Velikost textu:

Budoucí kuchař z Poděbrad je ve finále soutěže Svačina roku

Budoucí kuchař z Poděbrad je ve finále soutěže Svačina roku

Vojtěch Kalina z Hotelové školy a Vyšší odborné školy hotelnictví a turismu, Poděbrady je jedním z 15 finalistů celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare. O postup do finále usilovalo 160 studentů.

Vojtěch Kalina: Letní vietnamské závitky s makrelou
1. prosince 2019 - 12:30

Finále se uskuteční ve středu 4. prosince v kulinářském studiu Chefparade+ v pražských Holešovicích. Soutěží se o ceny v celkové hodnotě 45 000 Kč. I letos je do hlasování zapojena veřejnost, která může hlasovat na FB Rio Mare o „Cenu veřejnosti“.

Studenti odborných středních škol se zaměřením na gastronomii měli za úkol vymyslet originální recept pro zdravou a moderní svačinu za použití rybích výrobků Rio Mare.  Nyní úkolem finalistů bude připravit živě před porotou, ve stanoveném limitu 20 minut, 5 porcí své originální svačinky z prvního korespondenčního kola. Hodnotí se chuť, nápad, prezentace, ale také dodržení časového limitu.

Finálové svačinky budou hodnotit dvě poroty. Odborná porota v čele s Mistrem kuchařem Vladimírem Pickou doplněná o šéfkuchaře Jiřího Krále a Vladislava Stupariče. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele a známá food bloggerka Eva Ehrenbergerová, autorka blogu Moje barevná kuchyně. Finále bude moderovat již tradičně oblíbena herečka a kuchařka Markéta Hrubešová.


„Těší nás stále rostoucí zájem studentů, kteří se do naší soutěže hlásí. Soutěž už slaví sedmé narozeniny a tak jsme pro letošní ročník připravili jednu novinku a rozšířili jsme portfolio hlavních surovin, ze kterých soutěžící svačiny připravují. Přidali jsme Rio Mare Grilované filety markety v extra panenském olivovém oleji a Rio Mare Filety sardinek v olivovém oleji,“ řekl Jan Jedlička, marketingový manažer Bolton Czechia.

Zámek v Manětíně je barokní perla západních Čech

Kuchař nejlepší svačinky získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, autoři druhé a třetí nejlepší svačiny vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Porota pořadatele udělí „Zvláštní cenu Rio Mare“ s dárkovým poukazem v hodnotě 5 000 Kč. Vítěz „Ceny veřejnosti“, autor svačiny s největším počtem hlasů na FB stránce Rio Mare, získá výrobky Rio Mare v hodnotě 2 500 Kč. Navíc každá oceněná škola získá výrobky Rio Mare ve stejné hodnotě.

Soutěž již sedmým rokem organizuje společnost Bolton Czechia, výhradní distributor rybích výrobků Rio Mare pro Českou republiku.

Vojtěch Kalina, Hotelová škola, Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu, Poděbrady;
  • Letní vietnamské závitky s makrelou Rio Mare
Suroviny na 4 porce:
1,5 konzervy Rio Mare Grilované filety z makrely v extra panenském olivovém oleji, 4 ks rýžového papíru, ¼ balení rýžových nudlí, 1 velká mrkev, 1 kedlubna, ½ červené cibule, ¼ salátové okurky, 1 grapefruit, 16 lístků čerstvé máty, 2 lžíce octu, 2 lžíce citronové šťávy Limmi, 3 lžíce omáčky Teriaki Kikkoman, 800 ml zeleninového vývaru, sůl a 3 lžíce cukru.
  • Postup:
Závitek: ½ kedlubny a ½ mrkve si nakrájíme na tenké proužky a smícháme s cukrem, solí, octem a necháme marinovat 45 minut. Na stejně velké kousky si nakrájíme okurku a ½ červené cibule. Marinovanou zeleninu vymačkáme, uvařené rýžové nudle ochutíme citronovou šťávou Limmi a pokládáme na namočený rýžový papír. Na papír přidáme okurku s červenou cibulí a přehneme první částí papíru. Na druhou polovinu papíru pokládáme Rio Mare Grilované filety z makrely v extra panenském olivovém oleji, lístky máty, očištěný grapefruit a marinovanou zeleninu. Závitek dobalíme. Zálivka: Pro přípravu zálivky si vezmeme zbytek zeleniny (cibuli, kedlubnu a mrkev), kterou nakrájíme na střední kostky o rozměrech 6x6x6 mm a orestujeme na pánvi. Poté přidáme Teriyaki omáčku Kikkoman, kterou zředíme zeleninovým vývarem a necháme zredukovat. Dva zabalené závitky podáváme na talíř s omáčkou zvlášť.    



Společnost BOLTON CZECHIA:
Je dceřinou firmou skupiny Bolton Group, která je dynamicky rostoucí mezinárodní společností vyrábějící a uvádějící na trh širokou řadu vysoce kvalitních spotřebních výrobků, jež jsou přítomny ve více než 125 zemích světa. Klíčovou potravinářskou značkou Bolton Czechia je Rio Mare. Mezi další výrobky z portfolia Bolton Czechia pro Českou republiku patří zejména extra panenské olivové oleje Monini, krájená rajčata a pyré Mutti, prémiové italské těstoviny Rummo, italská pesta Arisi, šťáva ze sicilských citronů LiMMi, balsamikové octy Ponti a japonské sójové omáčky Kikkoman. 

(red,pardubickenovinky.cz,foto:cco)